Pierś z kaczki na łożu grzybowo-szpinakowym

Składki

- 4 kacze piersi
- 100 ml jasnego sosu pieczeniowego (lub bulionu z kurczaka)
- 100 ml śmietany kremówki
- 50 ml koniaku
- 2-3 łyżki ziaren czarnego pieprzu, zmiażdżonych. Do przybrania: 110 g grzybów shitake
- 110 g boczniaków
- 110 g świeżego szpinaku
- sól, pieprz
- posiekany ząbek czosnku
- 25 ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.

Przytowanie

Oprawić kacze piersi i lekko ponacinać skórę. Obsypać mięso zmiażdżonym czarnym pieprzem, wcisnąć go mocno w filety i posolić. Dużą patelnię rozgrzać na średnim ogniu i włożyć na nią piersi, skórą do dołu. Smażyć przez 5 minut, aż skóra będzie złocista i chrupiąca. Odwrócić piersi i smażyć przez kolejne 4 minuty. Zdjąć mięso z patelni i odstawić w ciepłe miejsce. Odlać tłuszcz i zdeglasować patelnię koniakiem. Dodać sos pieczeniowy (lub bulion) i energicznie mieszać, przy okazji zdrapując wszystkie skarmelizowane kawałki z patelni. Dodać śmietanę i gotować, aż sos zgęstnieje. Usmażyć grzyby na oliwie i połowie masła. Na reszcie masła usmażyć szpinak z czosnkiem. Wymieszać grzyby ze szpinakiem, przyprawić solą i pieprzem, wyłożyć na ciepłe talerze. Pokroić filety i ułożyć je na wierzchu. Polać sosem.

Pierś z kaczki na łożu grzybowo-szpinakowym