Pasztet z grzybów w sosie cumberland
Składki
- Pasztet: 150 g boczniaków
- 150 g świeżych pieczarek
- 150 g mrożonych podgrzybków
- 150 g mrożonych borowików
- 100 g cielęciny mielonej
- 100 g cebuli
- 2 jaja
- pęczek natki pietruszki
- czosnek
- sól, pieprz. Sos: 100 g żurawiny do mięs
- 150 g pomarańczy
- cytryna
- 125 ml l wina owocowego czerwonego
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, cukier.
Przytowanie
Pasztet: grzyby i cebulę pokroić w plastry, przesmażyć na oleju, połączyć z mielonym mięsem, dodać jajka, przyprawić do smaku, włożyć do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170-180 st. Celsjusza, w kąpieli wodnej, około 45-50 min. Cumberland: świeżo starty chrzan włożyć do miski, wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać żurawinę, musztardę, wino. Składniki wymieszać, przyprawić do smaku szczyptą soli i cukru.