Minitournedos z polędwiczek wieprzowych z pieczarkami w śmietanie
Składki
- 200 g pieczarek
- 4 polędwiczki wieprzowe (po ok. 180 g każda)
- 200 g boczku wędzonego, w plastrach
- cebula
- 0,5 l śmietany 30 proc.
- pół pęczka zielonej pietruszki
- sól, pieprz czarny, pieprz kolorowy, tymianek – do smaku
- olej rzepakowy – do smażenia.
Przytowanie
Polędwiczki oczyścić, owinąć plastrami boczku, skropić olejem rzepakowym. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni Celsjusza. Pieczarki pokroić w duże kawałki, cebulę w kostkę. Wszystko przesmażyć, doprawić solą i pieprzem. Dodać posiekaną pietruszkę, tymianek, dolać śmietanę i odparować. Polędwiczki pokroić na kawałki, ułożyć na sosie i posypać kolorowym pieprzem.