Esencjonalna zupa pieczarkowa z kurczakiem zapieczona w cieście francuskim

Składki

- 400 g pieczarek
- litr bulionu
- 150 g piersi z kurczaka
- 100 g marchwi
- 50 g selera
- 50 g pora
- szczypta pieprzu cayen
- sól, pieprz
- olej
- ciasto francuskie (ilość uzależniona jest od wielkości miseczki)
- żółtko.

Przytowanie

Pierś z kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy, smażymy na patelni, dodajemy pokrojone pieczarki, marchew, seler, por. Wszystko wrzucamy do bulionu i gotujemy 15 minut. Zupę nalewamy do miseczek żaroodpornych, dokładnie przykrywamy ciastem francuskim. Wierzch ciasta smarujemy żółtkiem, pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni Celsjusza. Zupę podajemy udekorowaną świeżymi ziołami.

Esencjonalna zupa pieczarkowa z kurczakiem zapieczona w cieście francuskim