Placki jarskie z sosem pieczarkowym

Składki

- 350 g świeżych pieczarek
- 300 g marchwi
- 300 g selera
- 300 g korzenia pietruszki
- 200 g cebuli
- 400 ml śmietany 36 proc.
- 150 g mąki pszennej
- jajko
- natka pietruszki
- sól, pieprz, zioła prowansalskie – do smaku
- pomidorki koktajlowe (do dekoracji)
- 300 ml oleju.

Przytowanie

Obrać jarzyny, zetrzeć na tarce, dodać mąkę, jajko, sól, pieprz do smaku, wszystko wymieszać. Smażyć na oleju formując placuszki. Usmażone placuszki podać z sosem i udekorować ziołami i pomidorkami. Sos pieczarkowy: Pieczarki pokroić w kostkę lub plastry, przesmażyć, dodać sól i pieprz. Zalać wszystko śmietaną i odparować. Dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Placki jarskie z sosem pieczarkowym