Łosoś z grzybami shitake i pikantnym makaronem soba

Składki

- 100 g grzybów shitake
- 4 dzwonki z łososia po ok. 200 g każdy
- 200 g chińskiego makaronu soba
- 1 cukinia
- 2 czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- świeża kolendra
- sól morska
- limonka
- pieprz biały
- mąka do panierunku
- papryczka chilli
- oliwa z oliwek, masło.

Przytowanie

Łososia skrapiamy oliwą z oliwek i mieszamy z posiekaną kolendrą, czosnkiem, solą morską i białym pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Makaron gotujemy na półtwardo (ok. 3-4 minuty). Rozgrzewamy oliwę z oliwek z masłem, wrzucamy na nią pokrojoną czerwoną cebulkę, shitake i pokrojoną cukinię. Podsmażamy ok. 3-4 minuty, doprawiamy solą, pieprzem i pokrojoną papryczką chili. Odcedzony makaron przelewamy zimną wodą, oliwą z oliwek i dodajemy do grzybów, cebuli i cukinii. Wszystko chwilę podsmażamy. Łososia panierujemy w mące, podsmażamy na oliwie i maśle, następnie wkładamy na 5 min. do piekarnika nagrzanego do temp. 160 st. C. Wyciągamy rybę z pieca, układamy na talerzu. Makaron zawijamy widelcem i układamy na dzwonku. Wszystko oblewamy dokładnie sokiem z limonki.

Łosoś z grzybami shitake i pikantnym makaronem soba