Opiekane cielęce pulpety w pieczarkach a'la creme
Składki
- pieczarki - 400 g
- mielone mięso cielęce - 350 g
- jajko
- bułka pszenna
- szklanka mleka
- bułka tarta - 20 g
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz
- olej słonecznikowy
- cebula
- śmietana kremówka - 200 g
- Sos: mały pęczek pietruszki
- mały pęczek dymki
- sól, pieprz, curry.
Przytowanie
Bułkę pszenną namaczamy w mleku i odciskamy. Mięso łączymy z jajkiem, natką, odciśniętą bułką i bułką tartą. Dokładnie wyrabiamy masę, doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kulki o wielkości piłki tenisowej i wkładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Smażymy 15 minut. Pieczarki a'la creme: pieczarki kroimy na ćwiartki, cebulę w kostkę. Rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy pieczarki i cebulę. Podsmażamy aż się zarumienią, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną curry. Wlewamy śmietanę i gotujemy aż się zagęści. Na końcu dodajemy posiekaną pietruszkę i pokrojoną dymkę. Pulpety podajemy z pieczarkami a'la creme.