Filet z karpia zapiekany z grzybami i serem, podany z kapustą zasmażaną
Składki
- 200 g boczniaków
- 800 g filetu z karpia
- 200 g cebuli
- pęczek świeżego koperku
- 600 g kapusty kiszonej
- 20 g suszonych grzybów
- 100 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 100 g sera Lazur
- sól, pieprz, cukier do smaku
- 100 g cytryny do dekoracji (w ćwiartkach)
- 100 ml oleju – do smażenia.
Przytowanie
Filet z karpia podzielić na 4 porcje, podsmażyć. Boczniaki pokroić w większą kostkę, dodać do nich część cebuli i przesmażyć. Kapustę kiszoną ugotować, dodać namoczone suszone grzyby, gotować do miękkości. Resztę cebuli pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, dodać mąkę. Ugotowaną kapustę z grzybami połączyć z zasmażką, doprawić do smaku, posypać koperkiem. Filety z karpia ułożyć na blasze, dodać przesmażone boczniaki, posypać serem Lazurem, zapiec w nagrzanym piekarniku. Tak przygotowane danie ułożyć na talerzu.