Polędwica Wellington

Składki

- 300 g pieczarek
- 900 g polędwicy wołowej (środkowa część)
- 275 g ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- cebula (ok. 50 g)
- 20 ml oleju
- 30 g masła
- żółtko
- 100 g boczku w plastrach.

Przytowanie

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody. Polędwicę doprawić solą i pieprzem, obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni z małą ilością tłuszczu, tak aby przyrumieniła się z każdej strony. Zostawić do wystygnięcia. Porozkładać obok siebie plastry boczku, na nie ułożyć pieczarki z cebulą, na górę – polędwicę. Zwinąć roladę. Rozłożyć ciasto francuskie, na nim – polędwicę. Brzegi ciasta posmarować żółtkiem. Zawinąć mięso i odstawić na 5 min. do lodówki. Piec w temp. 200 st. C, przez 15 minut.

Polędwica Wellington