Zupa z kaczki pieczonej z pieczarkami i grzybami shitake

Składki

- 50 g pieczarek
- 50 g grzybów shitake
- 1 udko z kaczki
- 50 g cebuli
- 50 g marchwi
- 50 g selera
- 50 g masła
- gałązka rozmarynu
- sól, pieprz, papryka czerwona słodka – do smaku.

Przytowanie

Udko z kaczki przyprawić do smaku solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką. Piec ok. 20 min. w 160 st. C. Upieczone udko zalać 1,5 litra wody i gotować na wolnym ogniu z dodatkiem gałązki rozmarynu. Na maśle przesmażyć: cebulę pokrojoną w piórka, następnie grzyby w plasterki, seler i marchew pokrojone w paseczki. Udko obrać z kości i skóry, pokroić w kostkę. Do wywaru z kaczki dodać warzywa, wszystko razem chwilę gotować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.

Zupa z kaczki pieczonej z pieczarkami i grzybami shitake