Zrazy z polędwiczki wieprzowej faszerowane boczniakami z nutą szpinaku

Składki

- 300 g boczniaków
- 600 g polędwiczki wieprzowej
- 400 g szpinaku świeżego lub mrożonego
- 2 małe cebule
- ząbek czosnku
- 100 g sera lazur błękitnego
- 50 g masła
- łyżka siekanej natki pietruszki
- 50 ml śmietany 15 proc.
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- łyżka mąki
- 0,3 l wody.

Przytowanie

Grzyby pokroić na kawałki, podsmażyć z cebulą. Doprawić pieprzem i solą. Szpinak podsmażyć z czosnkiem, doprawić lazurem i śmietaną. Odstawić do ostygnięcia. Mięso rozbić, nafaszerować grzybami i szpinakiem. Zawijać zraziki. Podsmażyć je ze szczyptą soli, zdjąć z patelni. Na patelnię wlać wino, po częściowym odparowaniu dodać sól, pieprz oraz wodę. Ponownie dodać mięso, dusić ok. 10-15 min. Sos zagęścić zawiesiną z mąki. Przed podaniem mięso pokroić w plastry. Podawać z kaszą lub ziemniakami.

Zrazy z polędwiczki wieprzowej faszerowane boczniakami z nutą szpinaku