Łosoś w boczku zapiekany serem pleśniowym, ułożony na smażonych boczniakach
Składki
- 500 g boczniaków
- 800 g filetu z łososia
- 160 g sera pleśniowego (Lazur)
- 60 g cienkiego boczku wędzonego
- 100 ml oleju
- 150 g cebuli
- 50 g cytryny
- 100 g masła
- 10 g natki pietruszki
- sól, pieprz.
Przytowanie
Filet z łososia zamarynować w oleju z cytryną (około 4 godziny). Następnie łososia owinąć w cienkim boczku i usmażyć. Boczniaki z cebulą i zieloną pietruszką przesmażyć na maśle. Na przesmażone boczniaki z cebulą położyć łososia, dodać ser pleśniowy i zapiec wszystko w piekarniku, przez około 5 min. w temperaturze 170 st. C. Udekorować cytryną i świeżą bazylią.