Kurczak w szynce parmeńskiej nadziewany boczniakami, z dodatkiem ciepłej sałatki warzywnej

Składki

- 100 g boczniaków
- 4 filety z kurczaka, po około 150 g
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 1/4 pęczka zielonej pietruszki
- 200 g cukinii
- 200 g marchwi
- 200 g groszku cukrowego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 200 g ziemniaków
- 100 g cebuli czerwonej
- oliwa z oliwek - do smażenia
- sól, pieprz - do smaku
- 2 ząbki czosnku.

Przytowanie

Boczniaki pokroić, przesmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną pietruszkę. W piersi z kurczaka zrobić nacięcie wzdłuż mięsa od wyższej strony, nadziać grzybami, owinąć dwoma plasterkami szynki, skropić oliwą i piec w piekarniku ok. 20 min. Ziemniaki (małe) i marchew pokrojoną w słupki obgotować, cebulę pokroić w cząstki, cukinie w słupki. Wszystko przesmażyć na oliwie z oliwek, na koniec dodać groszek cukrowy i pomidorki, doprawić solą, pieprzem i posiekanym czosnkiem. Gotową sałatkę wyłożyć na talerz, kurczaka przekroić pod skosem na dwie części, ułożyć na sałatce.

Kurczak w szynce parmeńskiej nadziewany boczniakami, z dodatkiem ciepłej sałatki warzywnej