Ziemniaczana tortilla z grzybami zapieczona serem
Składki
- 100 g pieczarek
- 100 g boczniaków
- 100 g shitake
- 500 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 100 g masła
- 4 jaja
- 150 ml śmietany 30 proc.
- 100 g sera mozzarella
- 1/4 pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa - do smaku.
Przytowanie
Ziemniaki obrać, ugotować, odcedzić i odstawić do ostygnięcia. Następnie pokroić w plastry i odsmażyć na maśle na złoty kolor, przełożyć do miski. Grzyby pokroić w mniejsze kawałki, cebulę w kostkę. Przesmażyć na maśle najpierw cebulę, potem grzyby, wszystko dodać do ziemniaków, całość doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Grzyby z ziemniakami przełożyć do porcelanowych foremek do zapiekania wysmarowanymi masłem, zalać jajkami zmieszanymi z śmietaną doprawionymi solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypać startą mozarellą i zapiec w piekarniku około 20 min. w temperaturze 180 stopni. Podawać na gorąco, posypując szczypiorkiem.