Tarta z pieczarkami, serem gorgonzola i suszonymi pomidorami na spodzie z ciasta francuskiego

Składki

- 400 g pieczarek
- ciasto francuskie – opakowanie ok. 300 g
- 200 g sera gorgonzola
- 6 pomidorów suszonych
- masło do smarowania formy
- cebula
- kawałek pora
- sól, pieprz – do smaku.

Przytowanie

Pieczarki obrać, przekroić na pół, a później pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w piórka i udusić na łyżce oleju na patelni z pieczarkami. Dusić, aż odparuje woda z pieczarek. Pora pokroić w krążki i dodać do pieczarek. Krótko poddusić i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie formę do tarty wyłożyć ciastem francuskim i nakłuć widelcem. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, aż będzie złote (ok. 20 minut). Gdy pieczarki z cebulą przestygną, wyłożyć je na podpieczonym cieście, na to położyć ser, pomidory suszone, udekorować paskami ciasta francuskiego. Piec jeszcze 8-10 minut, aż ser się roztopi.

Tarta z pieczarkami, serem gorgonzola i suszonymi pomidorami na spodzie z ciasta francuskiego