Roladka z dorsza faszerowana matiasem korzennym i grzybami shitake w sosie holenderskim z nutką mięty
Składki
- 100 g grzybów shitake
- 160 g filetu z dorsza
- 50 g śledzia matiasa korzennego
- sól, pieprz
- 10 g kaszy manny
- pół cebuli
- żółtko jaja. Sos holenderski: 4 żółtka
- pół kostki masła
- pół cytryny, szczypta soli, świeża mięta - do smaku.
Przytowanie
Filet z dorsza mielimy, przyprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy jedno żółtko, wyrabiamy na jednolitą masę, dodajemy kaszę manną. Grzyby smażymy na maśle z pokrojoną w drobną kostkę cebulką i studzimy. Rybę rozkładamy na folii spożywczej formując prostokąt. Na jednym końcu kładziemy grzyby i śledzie pocięte w paski. Całość zawijamy i rolujemy w cukierek. Gotujemy w kąpieli wodnej ok. 20 minut. Sos holenderski: żółtka ubijamy z sokiem z cytryny i szczyptą soli, następnie ubijamy je na parze powoli dodając roztopione masło, aż sos stanie się puszysty. Zdejmujemy z pary i dodajemy świeżą miętę. Rybę układamy na talerzu i podajemy np. z puree waniliowym i sosem holenderskim.