Gravlax czyli marynowany łosoś podany na postumencie z pieczarek sosem miodowo-musztardowym
Składki
- 800 g pieczarek
- 2 filety (ok. kilogram) świeżego łososia
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki soli morskiej
- kieliszek wódki
- 2 pęczki koperku. Marynata do pieczarek: ocet winny - 1 łyżka, ocet balsamiczny - 1 łyżka, świeży czosnek - 2 ząbki. Sos: 3 łyżki musztardy
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżki oliwy
- sok z cytryny do smaku, koperek siekany.
Przytowanie
Łososia oczyszczamy, usuwamy ości, wykrawamy dwa równe filety. Mieszamy cukier, sól morską, koperek i wódkę, nacieramy rybę. Filety kładziemy jeden na drugim, skórą na zewnątrz, zawijamy je razem w folię spożywczą, w której robimy dziurkę. Układamy na naczyniu, pod kątem, by nadmiar soku mógł wypłynąć i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem dania, pieczarki kroimy w plastry i marynujemy w zalewie z octu i czosnku. Zamarynowane filety odwijamy z folii, tniemy na cienkie plastry. Układamy pieczarki, na nich łososia. Wszystko skrapiamy sosem miodowo-musztardowym i podajemy z chrupiącą bagietką.