Halibut z grilla zapiekany z boczniakiem, suszonym pomidorem i mozzarellą, podany na szpinaku
Składki
- 400 g boczniaków
- 1 kg filetu z halibuta
- 100 g suszonych pomidorów
- 2 sztuki (kule) mozzarelli w zalewie
- 500 g liści szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- 100 ml śmietany 36 proc.
- 100 ml oleju
- 100 g masła
- cytryna
- przyprawy: sól, pieprz.
Przytowanie
Filety z halibuta pokroić na cztery kawałki, skropić sokiem z cytryny, podsmażyć. Na rybę ułożyć suszone pomidory i mozzarellę, zapiekać w piekarniku przez 10 min. w temperaturze 170°C. Boczniaki przesmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Szpinak przesmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Pod koniec dodać śmietany i odparować. Gotowe filety ułożyć na talerzu z dodatkiem boczniaków i szpinaku.