Boczniaki na smażonym szpinaku z jajkiem poche
Składki
- 500 g boczniaków
- 500 g świeżego szpinaku
- 200 g masła
- 50 g czosnku
- 4 jajka
- 100 g szalotki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
- ocet
- bagietka
- olej rzepakowy.
Przytowanie
Szpinak opłukać, oderwać łodygi i przesmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Boczniaki przesmażyć na oleju, lekko doprawić. Szalotkę obrać i przekroić na pół, obsmażyć na oleju i dodać pomidorki koktajlowe. W garnku doprowadzić osoloną wodę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, by woda nie gotowała się zbyt intensywnie. Dodać ocet, wymieszać. Jajka pojedynczo wbijać do małej, płytkiej miseczki uważać, by żółtko się nie rozlało. Zamieszać wodę, by powstał mały wir. Powoli wlewać jajko do wrzątku, w środek wiru. Gotować 3 minuty. Na talerz wyłożyć szpinak, ułożyć na nim boczniki i ugotowane jajko. Dodać przesmażone szalotki z pomidorkami, podawać z bagietką.