Schab po polsku z pieczarkami, podany z zielonymi szparagami
Składki
- 400 g pieczarek
- 1 kg schabu bez kości
- 100 g cebuli
- 200 ml śmietany 36 proc.
- 400 g zielonych szparagów
- cienki boczek krojony (jedna paczka)
- 100 ml oleju
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek (4 ząbki).
Przytowanie
Schab oczyścić z błon, pokroić na cztery porcje. Pieczarki i cebulę podsmażyć, następnie dodać posiekaną pietruszkę. Okrawki ze schabu zmielić i dodać do przesmażonych pieczarek i cebuli. Tak przygotowany farsz przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Rozbić mięso, dodać farsz. Podsmażyć schab a następnie dusić do miękkości. Gdy schab będzie miękki dodać śmietanę. Szparagi owinąć boczkiem, przesmażyć. Podawać schab na szparagach a następnie polać sosem.