Flaczki z boczniaków na sposób włoski
Składki
- 500 g boczniaków
- 2 cebule białe
- 2 marchewki
- 200 g selera naciowego
- 200 g pomidorów w puszce
- 500 ml bulionu jarskiego
- 200 ml śmietany kwaśnej
- olej do smażenia
- sól, pieprz, imbir, majeranek
- pietruszka zielona.
Przytowanie
Cebulę i marchew obrać, pokroić w paski. Seler naciowy pokroić w paski. Boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Na oleju przesmażyć cebulę, następnie marchew, dodać seler naciowy i boczniaki. Smażyć około 5 minut, dodać do gorącego bulionu, dołożyć pomidory. Wszystko razem gotować około 10 minut na wolnym ogniu, doprawić do smaku. Flaczki podawać z dodatkiem łyżki kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki.