Poliki wieprzowe w sosie z boczniaków, w towarzystwie czerwonego wina i boczku

Składki

- 200 g boczniaków
- 180 g polików wieprzowych
- 100 g boczku wędzonego
- 50 ml czerwonego wina
- 50 ml bulionu
- 50 ml oleju
- sól, pieprz
- świeży rozmaryn do smaku.

Przytowanie

Poliki wieprzowe przyprawiamy solą, pieprzem, smażymy na patelni z obu stron. Przekładamy do rondelka. Na tej samej patelni przesmażamy boczek pokrojony w paski. Gdy się zrumieni, dodajemy pokrojone boczniaki. Całość łączymy w rondelku z polikami, winem i bulionem. Dusimy mięso aż będzie miękkie, a sos się zredukuje. Dodajemy świeży rozmaryn. Podajemy z pure buraczanym i warzywami sezonowymi.

Poliki wieprzowe w sosie z boczniaków, w towarzystwie czerwonego wina i boczku