Filet z kurczaka faszerowany grzybami shitake
Składki
- grzyby shitake - 100 g
- filet z kurczaka - 4 szt.
- por - 100 g
- wino białe. Ziemniaki gratine: ziemniaki, śmietanka 30%, ser do posypania na górę zapiekanki, sól, ząbek czosnku, masło.
Przytowanie
Pora drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone shitake, smażymy. Podlewamy winem i czekamy, aż płyn się zredukuje. Filet nacinamy i nakładamy farsz, obsmażamy ze wszystkich stron, a następnie pieczemy w piekarniku, około 10 minut w temperaturze 180 st. C. Podajemy z ziemniakami gratine i sosem z pieczenia. Ziemniaki gratine: obrane ziemniaki kroimy na cieniutkie plasterki, układamy w wysmarowanym masłem i czosnkiem naczyniu żaroodpornym tak, by plasterki odrobinę na siebie zachodziły. Każdą warstwę ziemniaków solimy. Ułożone w zapiekankę ziemniaki zalewamy śmietanką i pieczemy w piekarniku, pod przykryciem, do miękkości - ok. godzinę w temp. 200 st. C. Następnie zdejmujemy przykrywkę, posypujemy serem i pieczemy do zarumienienia, ok. 10-15 minut.