Polędwiczka wieprzowa otulona szynką szwarcwaldzką, podana z pieczarkami w śmietanie

Składki

- 200 g małych pieczarek
- 140 g polędwiczki wieprzowej
- 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- pieprz czarny
- rozmaryn świeży
- łyżka masła
- 50 ml bulionu
- 40 ml słodkiego wina, np. malaga lub porto
- 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
- 1 łyżka musztardy dijon
- 50 ml śmietanki 30 procent
- cukier, sól, sok z cytryny.

Przytowanie

Polędwiczkę oczyszczamy z błon i ścięgien, przyprawiamy pieprzem, rozmarynem, owijamy plastrami szynki. Nie solimy, ponieważ słona jest szynka. Rolujemy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez 35 minut. Pieczarki czyścimy, płuczemy. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy grzyby. Gdy zaczną się rumienić, wlewamy bulion oraz wino i dusimy, aż płyn odparuje. Obie musztardy mieszamy ze śmietanką, dodajemy do grzybów, podgrzewamy, aż sos się zredukuje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy szczyptą cukru i soli, ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Polędwiczkę wyjmujemy z pieca, dajemy jej odpocząć, potem kroimy. Podajemy z pieczarkami i grzankami z ciemnego pieczywa.

Polędwiczka wieprzowa otulona szynką szwarcwaldzką, podana z pieczarkami w śmietanie