Rolada z jelenia z boczniakiem, podana z kapustą czerwoną

Składki

- 200 g boczniaków
- 800 g udźca z jelenia (bez kości)
- 100 g cebuli
- 100 g szynki domowej
- przyprawy: sól, pieprz, musztarda. Kapusta: 800 g kapusty czerwonej
- 1 duże jabłko
- 1 duża cebula
- 100 g żurawiny do mięs
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, ocet.

Przytowanie

Udziec z jelenia oczyścić z błon, podzielić na 4 porcje i rozbić. Przygotować farsz do rolad: pokroić cebulę w piórka, szynkę i boczniak pokroić w paski. Dodać do smaku sól i pieprz i zmielone okrawki z jelenia. Farsz ułożyć na rozbitych kawałkach mięsa i zawinąć. Piec w piekarniku 50 min., w temperaturze 170°C, podać z kapustą czerwoną.

Rolada z jelenia z boczniakiem, podana z kapustą czerwoną