Bulion z grzybów shitake z mini pierożkami z wołowiną
Składki
- grzyby shitake - 500 g
- szponder wołowy - 500 g
- pietruszka - 200 g
- seler - 200 g
- cebula - 200 g
- cebula dymka - 1 szt.
- por - 1 szt.
- mąka pszenna - 200 g
- czosnek - 1 szt.
- imbir - 10 g
- olej sezamowy - 10 ml
- papryczka piri piri - 1 szt.
- sól - do smaku.
Przytowanie
Umyte grzyby, wołowinę, pietruszkę oraz seler pieczemy 30 minut w temp. 200 st. C, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu przez trzy godziny. Z mąki, gorącej wody oraz soli wyrabiamy ciasto na pierogi. Ugotowaną wołowinę wraz z połową grzybów drobno siekamy i doprawiamy czosnkiem oraz imbirem. Farszem nadziewamy pierożki. Przed podaniem, do bulionu dodajemy plasterki grzybów, posiekaną dymkę, por, olej sezamowy oraz papryczkę piri piri.