Kotlet z dzika z boczniakiem i pieczarką, podany z sosem szalotkowym
Składki
- 500 g boczniaków
- 500 g pieczarek
- 1 kg schabu z dzika (bez kości)
- 250 g szalotki konserwowej
- 100 g cebuli
- 0,5 l śmietany 36 proc.
- 0,5 l oleju
- 0,25 l wina czerwonego wytrawnego
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, rozmaryn, tymianek, jałowiec, sól i pieprz.
Przytowanie
Schab z dzika pokroić na 8 kawałków. Mięso zamarynować w winie, oleju, dodać rozmaryn, liść laurowy, tymianek, ziele angielskie i jałowiec. Mięso w marynacie powinno leżakować w lodówce, przez około dobę. Szalotkę przesmażyć na oleju, następnie dodać śmietanę i wszystko zredukować. Boczniaki, pieczarki i cebulę pokroić w duże kawałki i przesmażyć, dodać sól, pieprz. Zamarynowane kawałki dzika podsmażyć i ułożyć na smażonych pieczarkach i boczniakach, polać sosem szalotkowym.