Kotlet cielęcy z boczniakami i ziemniaczanym gratin
Składki
- boczniaki – 400 g
- kotlety cielęce – 4 szt.
- ziemniaki – 480 g
- śmietana kremówka – 500 ml
- cebula – 1 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- masło – 40 g
- olej słonecznikowy – 40 g
- rozmaryn – 2 gałązki
- tymianek – 2 gałązki
- cebula dymka – mały pęczek
- sól, pieprz, pieprz walcowany
- gałka muszkatołowa.
Przytowanie
Kotlety cielęce przyprawiamy solą, pieprzem walcowanym i niewielką ilością oleju. Marynujemy co najmniej dwie godziny. Następnie rozgrzewamy patelnię grillową, dodajemy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety po 5 minut z każdej strony. Dodajemy rozmaryn, tymianek i połowę masła. Polewamy kotlety roztopioną mieszanką ziół i masła. Boczniaki kroimy na grube paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni z masłem, oliwą i cebulą. Cebulę dymkę kroimy, dodajemy do boczniaków krótko przed podaniem. Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry. Śmietanę doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wyciśniętym czosnkiem. Ziemniaki mieszamy ze śmietaną, przekładamy do porcelanowej, żaroodpornej formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C, pieczemy 60 minut.