Rolada jajeczna nadziewana pieczarkami
Składki
- pieczarki – 300 g
- ser żółty Edam – 300 g
- pierś z kurczaka – 1 szt.
- majonez – 3 łyżki
- jajka – 3 szt.
- cebula – 1 szt.
- mały pęczek pietruszki.
Przytowanie
Ser trzemy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez i żółtka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do reszty masy i delikatnie wszystko mieszamy. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wysmarowaną olejem. Pieczemy 15 – 20 minut w temp. 170 st. C. Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Pieczarki kroimy w kostkę i dusimy z pokrojoną w kostkę cebulą. Dodajemy posiekaną pietruszkę i wszystko mieszamy. Gotowy farsz wykładamy na placek jajeczny. Zwijamy w roladę i zapiekamy jeszcze 30 minut w temp. 180 st. C. Do zapiekania zawijamy roladę w papier do pieczenia.