Gołąbki z dzikiem i kaszą gryczaną w sosie pieczarkowym
Składki
- pieczarki – 1 kg
- łopatka z dzika – 500 g
- kasza gryczana – 200 g
- cebula – 300 g
- czosnek – 30 g
- kapusta włoska – 1 szt.
- śmietanka 36 proc. – 300 ml
- ziele angielskie, jałowiec, liść laurowy, majeranek
- sól, pieprz – do smaku
- mąka pszenna
- olej.
Przytowanie
Kaszę gotujemy na 3/4. Przyprawy mielimy w blenderze. Cebulę podsmażamy z czosnkiem, pod koniec smażenia dodajemy zmiksowane przyprawy. Mięso mielimy i dodajemy kaszę, posiekaną natkę pietruszki oraz cebulę z przyprawami. Liście kapusty włoskiej blanszujemy we wrzątku i zawijamy z przygotowanym farszem. Gołąbki obtaczamy w mące i smażymy na złoto z każdej strony. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przykryte przez godzinę, w temp. 180 st. C. Pieczarki podsmażamy z cebulą i po zrumienieniu zalewamy śmietanką, po zgęstnieniu sos doprawiamy solą oraz pieprzem. Upieczone gołąbki polewamy sosem i podajemy.