Filet z kurczaka faszerowany boczniakami na puree dyniowym
Składki
- boczniaki – 1 kg
- filet z kurczaka ze skórą – 4 szt.
- cebula – 100 g
- czosnek – 20 g
- natka pietruszki – pęczek
- dynia – 600 g
- śmietanka 36 proc. – 300 ml
- mleko – 200 ml
- pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, cząber, sól, pieprz – do smaku
- masło
- olej.
Przytowanie
Boczniaki z cebulą smażymy na maśle, zalewamy 100 ml śmietanki. Czekamy, aż zgęstnieje, dodajemy posiekaną natkę oraz sól, pieprz, gałkę i cząber. Filet nacinamy nożem tak aby powstała kieszonka. Tak przygotowaną pierś nadziewamy boczniakami oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dynię kroimy w kostkę i dusimy z czosnkiem zalewając pozostałą śmietanką i mlekiem. Po odparowaniu płynu doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Miksujemy na gładką masę w blenderze. Pierś z kurczaka smażymy na oleju z dodatkiem masła, po 4 minuty z każdej strony. Na talerz wykładamy puree, układamy na nim usmażonego kurczaka.