Grzyby shitake i boczniaki na styl orientalny z makaronem udon
Składki
- boczniaki – 200 g
- shitake – 200 g
- papryka czerwona – 1 szt.
- marchew – 1 szt.
- por – 1 szt.
- groszek cukrowy – 200 g
- makaron udon – 200 g. Sos: bulion warzywny – 200 ml
- ciemny sos sojowo-grzybowy – 4 łyżki
- sos sojowy jasny – 4 łyżki
- miód – 2 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- korzeń imbiru – 20 g
- skrobia ziemniaczana – 1 łyżeczka
- sezam – 1 łyżeczka
- pasta sambal oelek – 1 łyżeczka
- olej sezamowy.
Przytowanie
Grzyby i warzywa kroimy w paski lub kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy razem. Do miseczki z sosem ścieramy na tarce czosnek i imbir, odkładamy. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy łyżkę oleju sezamowego i smażymy grzyby. Po usmażeniu odkładamy na bok. Myjemy patelnię, rozgrzewamy i tak samo smażymy warzywa. Po 5 minutach dodajemy grzyby. Smażymy jeszcze 2 minuty i zalewamy sosem. Całość dusimy około 5 minut i podajemy z ugotowanym makaronem udon.