Zupa-krem z kalarepy, z boczniakami

Składki

- boczniaki – 50 g
- kalarepa – 100 g
- parmezan – 10 g
- papryczka chilli – 2 g
- śmietana 30 proc. – 100 ml
- masło – 50 g
- oliwa extra virgin (do skropienia)
- woda – 200 ml
- sól, pieprz – do smaku.

Przytowanie

Kalarepę obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Boczniaki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Do miękkiej kalarepy dodać śmietanę i całość zmiksować, dodać papryczkę chilli, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zupę wlać do miseczki, na górę położyć przesmażone boczniaki. Całość posypać parmezanem i skropić oliwą.

Zupa-krem z kalarepy, z boczniakami