Suflet pieczarkowo-borowikowy

Składki

- pieczarki - 200 g
- borowiki świeże - 100 g
- cebula - 50 g
- szynka gotowana - 50 g
- ser parmezan - 50 g
- żółtka – 3
- białka - z 5 jaj
- masło, bułka tarta do formy. Sos beszamelowy: 3 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 1 1/2 szklanki mleka, sól, biały pieprz

Przytowanie

Cebulę podsmażamy z pieczarkami i grzybami na maśle. Szynkę kroimy w słupki. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy tartą bułką zmieszaną z tartym parmezanem. Oddzielamy białka od żółtek. Sos beszamelowy: rozgrzewamy masło. Kiedy się rozpuści, dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy mleko i doprowadzamy sos do wrzenia. Mieszamy dokładnie, by nie przywarł do ścianek i dna patelni. Po 2-3 minutach wyłączamy ogień. Solimy i doprawiamy białym pieprzem do smaku. Kiedy sos lekko wystygnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy jednolitą gładką konsystencję. Dodajemy szynkę i podsmażone grzyby. Schłodzone białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy po łyżce do grzybów z sosem. Gotową masę przekładamy do naczynia i wyrównujemy wierzch. Suflet posypujemy odrobiną tartego parmezanu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 st. C. Pieczemy 30 min. Podajemy natychmiast.

Suflet pieczarkowo-borowikowy