Sałatka z kurczakiem faszerowanym boczniakami, radicchio, orzechami i parmezanem, podane z czosnkowymi grzankami w asyście sosu musztardowego
Składki
- boczniaki – 200 g
- cebula pokrojona w kostkę – 50 g
- szczypta soli i pieprzu – do smaku
- żółtko jaja
- sos miodowo-musztardowy – 100 ml
- orzechy włoskie łuskane – 100 g
- pomidory koktajlowe – 50 g
- sałata radicchio – 50 g
- sałata lodowa – 50 g
- łyżka masła
- parmezan – 50 g
- grzanki czosnkowe – 50 g.
Przytowanie
Boczniaki kroimy i smażymy z cebulką, pod koniec dodajemy łyżkę masła. Po ostygnięciu dodajemy żółtko. Pierś z kurczaka nakłuwamy i faszerujemy grzybami. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 st. C. Sałaty strzępimy i układamy na talerzu. Dodajemy pokrojone pomidorki, orzechy oraz pierś z kurczaka. Całość posypujemy grzankami, parmezanem oraz polewamy sosem.