Gicz jagnięca z pomidorami i pieczarkami podanymi na kaszy z delikatną nutą boczniaka

Składki

- boczniaki – 150 g
- pieczarki – 200 g
- gicz jagnięca – 2 szt.
- czerwona cebula – 2 szt.
- pomidory pelati – 200 g
- czosnek – 3 ząbki
- marchew – 1 szt.
- seler – 1 szt.
- rozmaryn, tymianek – kilka gałązek
- papryczka chili
- sól i pieprz – do smaku
- łyżka masła
- białe wino – 150 g
- ugotowana kasza gryczana – 300 g.

Przytowanie

Gicze obsmażamy na złotobrązowy kolor z rozmarynem i tymiankiem. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plastry. Dodajemy marchew i seler pokrojone w paski. Warzywa dodajemy do rondla z jagnięciną. Podlewamy winem oraz dodajemy pokrojone pomidory pelati z sokiem. Dusimy, aż mięso będzie miękkie. Pieczarki kroimy w kostki i obsmażamy na maśle, pod koniec duszenia dodajemy do jagnięciny. Podajemy z kaszą z dodatkiem smażonych boczniaków

Gicz jagnięca z pomidorami i pieczarkami podanymi na kaszy z delikatną nutą boczniaka