Żurek na maślance z pieczarkami

Składki

- pieczarki – 100 g
- boczek – 100 g
- kiełbasa śląska – 100 g
- cebula – 100 g
- ziemniaki – 120 g
- maślanka naturalna – 0,5 l
- zakwas na żur
- śmietana 30% – 200 ml
- czosnek, sól, pieprz, cukier, majeranek – do smaku.

Przytowanie

Boczek, kiełbasę, cebulę i pieczarki drobno kroimy, przesmażamy w garnku z dodatkiem czosnku i majeranku. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy w małej ilości wody, wraz z wodą dodajemy do boczku, kiełbasy, cebuli i pieczarek. Wlewamy zakwas na żur. Maślankę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 5 min., przecedzamy i wlewamy do garnka z żurem, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku.

Żurek na maślance z pieczarkami