Kotlety wieprzowe z pieczarkami

Składki

- kotlety schabowe bez kości – 8 szt. (po ok. 80-90 g każdy)
- smalec wieprzowy – 2 łyżki
- mąka pszenna
- sól
- pieprz czarny mielony
- mrożonka warzyw
- pieczarki pokrojone w cząstki – 600 g
- śmietana 30 proc. – 1 szklanka
- masło – 1 łyżka
- cebula – 1 mała
- sól
- pieprz czarny mielony.

Przytowanie

Każdy kotlecik delikatnie rozklepujemy tłuczkiem, solimy, posypujemy pieprzem, oprószamy mąką. Smażymy na złoty kolor na rozgrzanym smalcu. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle w płaskim rondelku. Do cebuli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę smażymy. Pod koniec smażenia dolewamy śmietanę i dusimy przez około 10-15 minut. Osobno smażymy mrożonkę warzywną, na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Centralnie na talerzu układamy jeden kotlet, na który kładziemy warzywa. Na górę kładziemy następny kotlet, który polewamy pieczarkami w śmietanie.

Kotlety wieprzowe z pieczarkami