Zupa pieczarkowa

Składki

- 30 dag średniej wielkości pieczarek
- litr bulionu grzybowego
- łyżka masła
- 150 ml słodkiej śmietanki
- łyżka mąki
- sól, pieprz – do smaku
- natka pietruszki.

Przytowanie

Pieczarki umyć, wysuszyć i pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, a następnie wrzucić do przygotowanego uprzednio świeżego bulionu grzybowego. Gotować około 10 minut, a następnie dodać rozmieszaną śmietanę z mąką. By śmietana się nie zważyła należy przed wlaniem dodać do niej 2 łyżki gorącego wywaru i szybko rozmieszać. Przyprawić do smaku, na talerzach udekorować posiekaną natką pietruszki. By otrzymać mocniejszy, bardziej zdecydowany smak, do zupy, jeszcze w trakcie gotowania, dodać można garść natki pietruszki. Będzie smacznie i zdrowo.

Zupa pieczarkowa