Świąteczny karp pieczony z pieczarkami
Składki
- pieczarki - 200 g
- filet z karpia - 300 g
- śmietana kremówka - 250 ml
- ziemniaki - 300 g
- rozmaryn – gałązka
- czosnek - 4 ząbki
- sól, pieprz
- pęczek zielonej pietruszki
Przytowanie
Filet z karpia smażymy saute. Ważne - należy uważać, by go nie przepiec. Pieczarki kroimy w plastry, przesmażamy z cebulką pokrojoną w kostkę. Karpia przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy pieczarkami i zalewamy śmietaną. Całość pieczemy, aż śmietana odparuje. W tym czasie ziemniaki gotujemy w mundurkach, powinny pozostać lekko niedogotowane. Kroimy je na pół. Smażymy na tłuszczu z czosnkiem i świeżym rozmarynem oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Rybę wyciągamy z pieca i podajemy z ziemniakami. Całość posypujemy świeżą pietruszką.