Sałatka z pieczarek i kurczaka marynowanego w czerwonej herbacie, z pomarańczowym vinegret

Składki

- 20 dag krojonych, marynowanych pieczarek
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 sałata lodowa
- 50 g kiełków słonecznika
- łyżeczka pokrojonego selera naciowego
- pomidorki koktajlowe, zielone winogrona – do dekoracji
- esencja z dwóch torebek czerwonej herbaty. Sos: 50 ml soku pomarańczowego
- łyżka stołowa oliwy z oliwek
- ząbek świeżego czosnku, szczypta vegety.

Przytowanie

Kurczaka ugotować. Przygotować mocną esencję z dwóch herbat czerwonych, włożyć do niej filety i marynować ok. 15 minut. Sałatę lodową postrzępić, posypać kiełkami i selerem naciowym. Filety pokroić w plastry, ułożyć na sałacie, na górę wyłożyć marynowane pieczarki. Całość polać pomarańczowym winegretem (wszystkie składniki połączyć, dobrze wymieszać), udekorować winogronami pomidorami, podawać z bagietką.

Sałatka z pieczarek i kurczaka marynowanego w czerwonej herbacie, z pomarańczowym vinegret