Roladka z polędwiczki faszerowana pieczarkami i jajami, z sosem żurawinowym
Składki
- 200 g pieczarek
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 4 jaja
- 10 g natki pietruszki
- 30 g cebuli
- 20 ml oliwy z oliwek
- 400 ml sosu demiglas
- 120 g żurawiny do mięs
- 400 g warzyw (mini-marchewki, różyczki brokułów)
- sól, pieprz - do smaku
- zioła do dekoracji.
Przytowanie
Polędwiczki pokroić na 4 równe płaty, rozbić. Farsz: pieczarki przesmażyć, dodać surowe jajka, pokrojoną natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, zrobić z tego jajecznicę na twardo. Tak przygotowany farsz podzielić na rozbite 4 kawałki polędwiczek. Uformować roladkę i upiec w piekarniku, w temperaturze 170 st. C. Sos demiglas połączyć z żurawiną i lekko poddusić. Warzywa ugotować na parze, następnie na talerz wylać sos, na nim ułożyć warzywa i roladkę. Udekorować świeżymi ziołami.