Faszerowane pieczarki z grilla

Składki

Składniki:16 średnich pieczarek
- 50 g posiekanej cebuli
- 50 g masła
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 50 ml wytrawnego białego wina
- 100 g posiekanej szynki gotowanej
- majeranek, pietruszka zielona, szczypta pieprzu - do smaku.

Przytowanie

Z pieczarek odciąć i oczyścić ogonki, kapelusze odłożyć. Ogonki posiekać i obsmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Dodać mąkę, majeranek i pieprz – wszystko wymieszać. Dolać wino, zredukować do konsystencji gęstego sosu. Na końcu dodać szynkę i pietruszkę. Gotowym farszem nadziać kapelusze. Owinąć kapelusze w folię aluminiową, do każdego dodać odrobinę masła. Grillować na średnim lub małym żarze od 15 do 20 minut, w zależności od wielkości pieczarek. Po upieczeniu wyjąc z foli, podawać posypane świeżą pietruszką.

Faszerowane pieczarki z grilla