Shitake nadziewane szpinakiem i serem pleśniowym

Składki

- 16 szt. grzybów shitake (równej wielkości)
- 500 g szpinaku w liściach, mrożonego
- 100 g sera pleśniowego gorgonzola lub roquefort
- 2 jaja
- 100 g bułki tartej
- 50 g masła
- sól, pieprz czarny, cukier, cytryna (do smaku)
- do smażenia – oliwa z oliwek.

Przytowanie

Shitake umyć, odciąć nóżki. Na zewnętrznej stronie kapeluszy zrobić nacięcie nożem na krzyż. Rozmrożony szpinak pokroić i przesmażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i soku z cytryny. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i wymieszać z przestudzonym szpinakiem. Farsz nakładać do kapeluszy, lekko dociskając. Grzyby stroną z nadzieniem zanurzać najpierw w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć grzyby z dwóch stron, do momentu zrumienienia bułki. Grzyby ściągnąć z patelni, odsączyć z tłuszczu, podawać z pieczywem.

Shitake nadziewane szpinakiem i serem pleśniowym