Ragu z wołowiny z pieczarkami i czerwonym winem
Składki
- 40 dag pieczarek
- 80 dag mięsa wołowego gulaszowego
- 100 ml oleju
- 20 dag cebuli
- 1 por
- 1-2 marchewki
- szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 10 dag koncentratu pomidorowego
- 10 dag mąki pszennej
- 10 dag masła
- ziele angielskie, liść laurowy
- sól, pieprz - do smaku.
Przytowanie
Mięso pokroić w dużą kostkę (ok. 2 cm), cebulę w paski, średnie pieczarki na pół, duże na ćwiartki. Obraną marchew i por pokroić w grube plastry. Do większego rondla wlać olej, wrzucić mięso i smażyć aż się zrumieni. Dodać cebulę, pieczarki i chwilę obsmażyć. Wlać czerwone wino, gotować, aż połowa odparuje. Dodać koncentrat, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać wodą, dorzucić por i marchewkę, dusić do miękkości. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę i wymieszać, zasmażyć na złoty kolor. Zasmażkę dodać pod koniec duszenia do ragu, danie gotować jeszcze ok. 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem.