Pieczarki w cieście francuskim

Składki

- 500 g pieczarek
- 1 płat ciasta francuskiego (gotowego)
- 50 g masła
- 70 g posiekanej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, pietruszka zielona - do smaku.

Przytowanie

Małe miseczki lub filiżanki żaroodporne ustawić na blasze, dnem do góry. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Płat ciasta francuskiego rozłożyć na blacie i delikatnie rozwałkować. Pokroić ciasto na kwadraty (wielkość i liczba kwadratów zależy od miseczek). Kwadraty układać na miseczkach, delikatnie zagiąć w dół - muszą przybrać kształty miseczek, ale nie mogą dotykać blachy. Piec ok. 12 min. Pieczarki pokroić w ćwiartki i przesmażyć na maśle, dodając pokrojoną cebulę, czosnek i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone miseczki z ciasta francuskiego przełożyć na talerzyki. Nakładać do nich usmażone pieczarki, danie posypać świeżą pietruszką i grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Pieczarki w cieście francuskim