Aksamitny krem z pieczarek z dodatkiem grzybów shitake

Składki

- 300 g pieczarek
- 200 g shitake
- 150 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 100 ml śmietany kremówki
- litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz biały (do smaku)
- baton lub tosty na grzanki.

Przytowanie

Pieczarki umyć i pokroić w cienkie plasterki. Do garnka włożyć 50g masła i przesmażyć na nim grzyby, lekko posolić i posypać pieprzem. Pod koniec smażenia dodać mąkę i zasmażyć. Wlać bulion i wszystko zamieszać. Zupę gotować na wolnym ogniu około 10 min., następnie dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Garnek zdjąć z ognia i zmiksować zupę. Grzyby shitake pokroić w grube plastry, przesmażyć na maśle i lekko posolić. Z batona lub tostów wyciąć kółeczka na grzanki i zrumienić na pozostałym maśle. Zupę wyłożyć na talerze, na górę każdej porcji dodać grzyby shitake, posypać szczypiorkiem, poukładać grzanki.

Aksamitny krem z pieczarek z dodatkiem grzybów shitake