Pieczona karkówka nadziewana pieczarkami, z zapiekanymi rozetkami ziemniaczanymi

Składki

- 750 g pieczarek
- 1,5 kg karczku
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- ząbek czosnku
- wegeta do smaku
- 20 g przyprawy do mięsa wieprzowego
- 4 jaja
- 2 g gałki muszkatołowej.

Przytowanie

Karczek natrzeć wegetą, czosnkiem i przyprawą do mięsa wieprzowego, a następnie nadziać całymi pieczarkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec do miękkości, ok. 1,5 godziny. Można podlać wodą, żeby było soczyste. Rozetki: Ziemniaki zmielić, dodać 4 żółtka, gałkę muszkatołową, wymieszać. Napełnić szprycę i formować rozetki. Zapiec w piekarniku (180 st. C, 7-8 minut). Upieczony karczek pokroić w plastry, podawać z rozetkami ziemniaczanymi.

Pieczona karkówka nadziewana pieczarkami, z zapiekanymi rozetkami ziemniaczanymi