Glazurowane pieczarki podane z grillowaną piersią z prosiaka

Składki

- 1 kg pieczarek
- 1 kg piersi z prosiaka
- 150 ml oliwy. Marynata: 20 g musztardy
- łyżeczka soli
- pół łyżeczki kolorowego pieprzu
- łyżeczka octu winnego jabłkowego
- łyżka oliwy z oliwek. Dip: 1 papryka czerwona
- 200 ml śmietany 36 proc.

Przytowanie

Przygotować marynatę, obtoczyć w niej mięso i wstawić do lodówki na 2 godziny, następnie zamarynowaną, pokrojoną w plastry pierś obsmażyć z obu stron na grillu (po 1 minucie z każdej strony). Pieczarki zglazurować na złoty kolor – na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, umyte grzyby, szczyptę cukru lub łyżeczkę miodu, chwilę glazurować. Dip: paprykę pokroić w paseczki, wydrążyć gniazda nasienne i obsmażyć, następnie dodać do niej śmietanę i lekko poddusić, zmiksować blenderem na gładką masę. Na talerzu ułożyć glazurowane pieczarki, pierś z prosiaka, podawać z dipem.

Glazurowane pieczarki podane z grillowaną piersią z prosiaka