Potrawka z boczniaków i piersi kurczaka
Składki
- 240 g boczniaków
- 150 g szyjek rakowych
- 240 g piersi z kurczaka
- 120 g parmezanu
- 10 g natki pietruszki
- 600 ml śmietany 36 proc.
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz, czosnek (do smaku)
- zioła do dekoracji.
Przytowanie
Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju, dodać pokrojone boczniaki i szyjki rakowe. Wszystko zalać śmietaną i dusić do zredukowania, aż będzie gęste. Doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Dodać natkę pietruszki. Z parmezanu zrobić koszyczki – parmezan podzielić na 4 porcje, po kolei wsypywać na gorącą patelnię (bez tłuszczu). Kiedy ser się stopi, patelnię zdjąć z ognia, chwilę odczekać. Ciepły ser delikatnie przełożyć na odwrócone do góry dnem filiżanki, zaczekać, aż na nich zastygnie, przyjmując formę koszyczka. Ostudzone koszyczki ułożyć na talerzu, następnie wlać przygotowaną potrawkę i udekorować świeżymi ziołami.